• Język: Polski Polski
  • Waluta: PLN
  • Kraj dostawy: Polska
  • Zmień

Język:

Waluta:

Kraj dostawy:

Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. t. 1

ebook

Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. t. 1

Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu to pierwszy tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka zdrowego i chorego oraz Żywienie a zdrowie publiczne.

Zgodnie z tytułem pierwszy tom prezentuje kompleksowo ujęte podstawowe wiadomości z zakresu nauki o żywieniu człowieka. Jest to jedyny na polskim rynku podręcznik akademicki prezentujący aktualną wiedzę z zakresu nauki o żywieniu człowieka, wykorzystywany przez studentów wielu kierunków studiów związanych z żywnością, żywieniem i zdrowiem. Jej autorami jest szerokie grono najwybitniejszych krajowych nauczycieli akademickich i specjalistów reprezentujących różne dyscypliny nauki związane z odżywianiem się człowieka.

Książka Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu przeznaczona jest dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.
Opinie: Wystaw opinię
Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.


Cena: 143.00  brutto

Ilość:
Formy płatności

Dostawa:
  • Przesyłka email dla e-book 0.00 zł brutto
Zapytaj o produkt

Wszystkie pola są wymagane

Opis produktu

Tytuł
Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. t. 1
Język
polski
Wydawnictwo
Wydawnictwo Naukowe PWN
ISBN
978-83-01-22306-9
Rok wydania
2022 Warszawa
Wydanie
4
Liczba stron
738
Format
mobi, epub
Spis treści
Przedmowa XV Wykaz wybranych akronimów XIX Część I. Wstęp 1 1 Człowiek i jego pokarm Jan Gawęcki, Lidia Wądołowska 3 1.1. Wprowadzenie 3 1.2. Zarys ewolucji żywienia się człowieka 4 1.3. Zmiany w sposobie pozyskiwania żywności a środowisko naturalne 8 1.4. Wiedza jako instrument kształtowania zachowań żywieniowych 12 To jest najważniejsze 20 Literatura uzupełniająca 20 2 Historia nauki o żywieniu Stanisław Berger, Krystyna Rejman 22 2.1. Wprowadzenie 22 2.2. Początki nauki o żywieniu człowieka i jej współczesne definiowanie 23 2.3. Osiągnięcia Polaków i polskich instytucji badawczych w rozwoju nauki o żywieniu 27 To jest najważniejsze 32 Literatura uzupełniająca 33 3 Cele i zadania nauki o żywieniu Stanisław Berger, Krystyna Rejman 35 3.1. Wprowadzenie 35 3.2. Zadania nauki o żywieniu w aspekcie wyzwań rozwoju społeczno-gospodarczego 36 To jest najważniejsze 42 Literatura uzupełniająca 43 4 Problemy żywieniowe Polski i świata. Organizacje międzynarodowe Stanisław Berger, Ewa Świstak 44 4.1. Wprowadzenie 44 4.2. Sytuacja w zakresie wyżywienia świata 44 4.3. Problemy żywieniowe Polski 49 4.4. Organizacje międzynarodowe zajmujące się zagadnieniami wyżywienia ludności 57 To jest najważniejsze 63 Literatura uzupełniająca 64 Część II. Elementy fizjologii żywienia 67 5 Budowa układów związanych z przyswajaniem pokarmu Marian Grzymisławski, Małgorzata Grzymisławska 69 5.1. Wprowadzenie 69 5.2. Układ pokarmowy 70 5.3. Układy zapewniające transport składników odżywczych i usuwanie produktów przemiany materii 82 To jest najważniejsze 85 Literatura uzupełniająca 86 6 Spożywanie pokarmu – mechanizmy regulacyjne Jan Gawęcki 87 6.1. Wprowadzenie 87 6.2. Głód i sytość 88 6.3. Apetyt 97 To jest najważniejsze 102 Literatura uzupełniająca 103 7 Trawienie i wchłanianie Jan Gawęcki 105 7.1. Wprowadzenie 105 7.2. Trawienie 105 7.3. Wchłanianie 110 7.4. Regulacja procesów trawiennych 115 7.5. Mikrobiota przewodu pokarmowego i jej rola regulacyjna 117 7.6. Strawność i biodostępność 120 To jest najważniejsze 126 Literatura uzupełniająca 127 8 Podstawy metabolizmu człowieka Joanna Gromadzka-Ostrowska 128 8.1. Wprowadzenie 128 8.2. Ogólna charakterystyka metabolizmu 128 8.3. Metabolizm białek 132 8.4. Metabolizm aminokwasów 134 8.5. Metabolizm węglowodanów 137 8.6. Metabolizm tłuszczów 140 8.7. Rytm dobowy procesów metabolicznych 145 To jest najważniejsze 148 Literatura uzupełniająca 149 Część III. Energia i składniki odżywcze 151 9 Energia Jan Jeszka , Magdalena Człapka-Matyasik 153 9.1. Wprowadzenie 153 9.2. Potrzeby energetyczne organizmu 155 9.3. Wartość energetyczna pożywienia 168 9.4. Bilans energii – kontrola masy i składu ciała 172 To jest najważniejsze 178 Literatura uzupełniająca 179 10 Węglowodany Roman Cichon, Lidia Wądołowska, Ewa Niedźwiedzka 180 10.1. Wprowadzenie – charakterystyka chemiczna i metody oznaczania 180 10.2. Źródła węglowodanów w żywieniu 194 10.3. Główne funkcje i przemiany węglowodanów w organiźmie 199 10.4. Spożycie węglowodanów a zdrowie 204 10.5. Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany 212 To jest najważniejsze 215 Literatura uzupełniająca 216 11 Tłuszcze Światosław Ziemlański , Małgorzata Nogala-Kałucka, Jan Gawęcki, Aleksander Siger 218 11.1. Wprowadzenie – charakterystyka chemiczna i metody oznaczania 218 11.2. Źródła tłuszczów w żywieniu 228 11.3. Główne funkcje i przemiany tłuszczów w organiźmie 233 11.4. Spożycie tłuszczów a zdrowie 240 11.5. Zapotrzebowanie organizmu na tłuszcze 247 To jest najważniejsze 249 Literatura uzupełniająca 250 12 Białka Lech Hryniewiecki , Wojciech Franciszek Roszkowski, Barbara Pietruszka 252 12.1. Wprowadzenie – charakterystyka chemiczna i metody oznaczania 252 12.2. Główne funkcje i przemiany białek w organizmie 255 12.3. Wartość odżywcza białek 259 12.4. Źródła białka w żywieniu 265 12.5. Spożycie białka a zdrowie 266 12.6. Zapotrzebowanie organizmu na białko 268 To jest najważniejsze 272 Literatura uzupełniająca 272 13 Składniki mineralne i woda Anna Brzozowska, Joanna Kałuża 273 13.1. Wprowadzenie 273 13.2. Makroelementy 278 13.3. Mikroelementy 292 13.4. Równowaga kwasowo-zasadowa 311 13.5. Woda 316 To jest najważniejsze 323 Literatura uzupełniająca 325 14 Witaminy Maria Wartanowicz , Anna Gronowska-Senger, Agata Wawrzyniak 326 14.1. Wprowadzenie 326 14.2. Witaminy rozpuszczalne w wodzie 330 14.3. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 370 To jest najważniejsze 399 Literatura uzupełniająca 401 Część IV. Żywność – wartość odżywcza i bezpieczeństwo 403 15 Żywność jako źródło składników odżywczych Jan Gawęcki, Małgorzata Woźniewicz 405 15.1. Wprowadzenie 405 15.2. Pieczywo i produkty zbożowe 407 15.3. Mleko i przetwory mleczne 409 15.4. Mięso i przetwory mięsne 412 15.5. Ryby, przetwory rybne i owoce morza 415 15.6. Jaja 417 15.7. Tłuszcze jadalne 418 15.8. Ziemniaki 420 15.9. Warzywa i grzyby 422 15.10. Suche nasiona strączkowe 424 15.11. Owoce 425 15.12. Cukier i wyroby cukiernicze 427 15.13. Napoje bezalkoholowe 429 15.14. Napoje alkoholowe 430 15.15. Herbata i kawa 432 15.16. Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego 433 15.17. Nowa żywność 435 To jest najważniejsze 437 Literatura uzupełniająca 438 16 Wskaźniki charakteryzujące wartość odżywczą żywności Jan Gawęcki, Wojciech Franciszek Roszkowski, Dawid Madej 440 16.1. Wprowadzenie 440 16.2. Wskaźniki wartości odżywczej produktów spożywczych i złożonych z nich racji pokarmowych w formie wzorów empirycznych 442 16.3. Wskaźniki wartości odżywczej produktów spożywczych oparte na profilach żywieniowych 448 16.4. Wskaźniki ułatwiające wybór produktów spożywczych pod kątem zdrowotnym na podstawie kryteriów fizjologicznych 455 To jest najważniejsze 459 Literatura uzupełniająca 459 17 Zmiany wartości odżywczej podczas przechowywania i przetwarzania żywności Roman Cichon, Lidia Wądołowska, Ewa Niedźwiedzka 461 17.1. Wprowadzenie 461 17.2. Wpływ procesów technologicznych na wartość odżywczą pożywienia 463 17.3. Wpływ czynników fizykochemicznych na wartość odżywczą żywności 465 17.4. Wpływ przechowywania i procesów technologicznych na białka 467 17.5. Wpływ przechowywania i procesów technologicznych na węglowodany 471 17.6. Wpływ przechowywania i procesów technologicznych na tłuszcze 474 17.7. Wpływ przechowywania i procesów technologicznych na witaminy 477 17.8. Wpływ przechowywania i procesów technologicznych składniki mineralne 484 To jest najważniejsze 486 Literatura uzupełniająca 486 18 Wzbogacanie żywności Jan Gawęcki, Danuta Górecka 488 18.1. Wprowadzenie 488 18.2. Czynniki decydujące o efektywności wzbogacania żywności 492 18.3. Przykłady fortyfikacji i jej skutki zdrowotne 506 To jest najważniejsze 509 Literatura uzupełniająca 510 19 Źródła informacji o składzie i wartości odżywczej żywności Hanna Kunachowicz, Beata Przygoda, Jan Gawęcki, Małgorzata Woźniewicz 512 19.1. Wprowadzenie 512 19.2. Bazy danych/Tabele składu i wartości odżywczej żywności 513 19.3. Informacja żywieniowa na opakowaniach produktów spożywczych 519 To jest najważniejsze 534 Literatura uzupełniająca 535 20 Dodatki do żywności Henryk Gertig , Zbigniew Krejpcio 536 20.1. Wprowadzenie 536 20.2. Regulacje prawne i klasyfikacja dodatków do żywności 537 20.3. Barwniki 540 20.4. Substancje słodzące 541 20.5. Substancje konserwujące 544 20.6. Przeciwutleniacze 547 20.7. Aromaty oraz substancje wzmacniające smak i zapach 548 20.8. Niektóre inne substancje dodawane ze względów technologicznych 550 20.9. Substancje dodatkowe a substancje wzbogacające 550 20.10. Bezpieczeństwo substancji dodatkowych 551 To jest najważniejsze 553 Literatura uzupełniająca 553 21 Substancje zanieczyszczające i antyodżywcze Henryk Gertig , Zbigniew Krejpcio 555 21.1. Wprowadzenie 555 21.2. Metale ciężkie 556 21.3. Azotany 559 21.4. Pestycydy 561 21.5. Antybiotyki i inne leki weterynaryjne 565 21.6. Inne zanieczyszczenia chemiczne 566 21.7. Zanieczyszczenia fizyczne 569 21.8. Zanieczyszczenia pochodzenia biologicznego 571 21.9. Inne substancje niepożądane 575 To jest najważniejsze 579 Literatura uzupełniająca 580 Część V. Racjonalizacja i ocena żywienia ludności 583 22 Żywienie a informacja genetyczna człowieka Krzysztof Szyfter 585 22.1. Wprowadzenie 585 22.2. Genetyczna determinacja zapachu i smaku 586 22.3. Genetyczne uwarunkowanie przyswajania pokarmu 589 22.4. Genetyczne podłoże tolerancji na szkodliwe czynniki mutagenne i kancerogenne 591 22.5. Genetyczne zróżnicowanie potrzeb pokarmowych 594 To jest najważniejsze 597 Literatura uzupełniająca 597 23 Normy żywienia Wojciech Franciszek Roszkowski, Ewa Sicińska 598 23.1. Wprowadzenie 598 23.2. Określenie zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze i energię 599 23.3. Rodzaje norm żywieniowych 601 23.4. Polskie normy żywieniowe 605 23.5. Zastosowanie norm 607 To jest najważniejsze 616 Literatura uzupełniająca 616 24 Planowanie żywienia Anna Kołłajtis-Dołowy, Jan Jeszka 618 24.1. Wprowadzenie 618 24.2. Ogólne zasady planowania żywienia 619 24.3. Wskazówki pomocne w planowaniu żywienia dla grup ludności zwiększonego ryzyka żywieniowego 637 To jest najważniejsze 642 Literatura uzupełniająca 642 25 Ocena żywienia Anna Gronowska-Senger, Michał Senger 644 25.1. Wprowadzenie 644 25.2. Cele i problemy oceny żywienia 645 25.3. Dobór próby w ocenie żywienia 646 25.4. Metody oceny spożycia żywności 647 25.5. Metody oceny sposobu żywienia 655 To jest najważniejsze 673 Literatura uzupełniająca 673 26 Ocena stanu odżywienia Jadwiga Charzewska, Natalia Bieńko 675 26.1. Wprowadzenie 675 26.2. Wywiad i badanie ogólnolekarskie 676 26.3. Badania antropometryczne 681 26.4. Badania biochemiczne 691 To jest najważniejsze 696 Literatura uzupełniająca 696 Skorowidz 699
Prezentacja wideo produktu: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. t. 1

Pobierz fragment