• Język: Polski Polski
  • Waluta: PLN
  • Kraj dostawy: Polska
  • Zmień

Język:

Waluta:

Kraj dostawy:

Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Wpływ alkoholu i analgezji na poziom wybranych tłuszczowców w organach zwierząt

ebook

Wpływ alkoholu i analgezji na poziom wybranych tłuszczowców w organach zwierząt

Jolanta Klusek, Elżbieta Tomasik, Krzysztof Kumański

Na przełomie XX i XXI wieku ujawniła się tematyka uzależnień. Ukształtowanie poglądu przedstawiającego alkoholizm jako chorobę, wywołało szereg dyskusji w świecie nauki. Okazało się, że uzależnienie od alkoholu wymaga leczenia, a więc poszukiwania takich metod, które okażą się na tym polu najbardziej skuteczne. Poznanie oddziaływania alkoholu etylowego, między innymi na przemiany metaboliczne kwasów tłuszczowych, triacylogliceroli i cholesterolu może mieć praktyczne znaczenie w medycynie, zwłaszcza w dobie narastających problemów dotyczących zaburzeń gospodarki lipidowej. Autorzy przeanalizowali zmiany poziomu lipidów w wybranych organach zwierząt o niskiej i wysokiej analgezji wystawionych na oddziaływanie różnych dawek alkoholu etylowego. Książka przeznaczona jest dla studentów, doktorantów i osób zainteresowanych problematyką biologiczną
Opinie: Wystaw opinię
Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.


Cena: 10.00  brutto

Ilość:
Formy płatności

Dostawa:
  • Przesyłka email dla e-book 0.00 zł brutto
Zapytaj o produkt

Wszystkie pola są wymagane

Opis produktu

Tytuł
Wpływ alkoholu i analgezji na poziom wybranych tłuszczowców w organach zwierząt
Autorzy
Jolanta Klusek, Elżbieta Tomasik, Krzysztof Kumański
Język
polski
Wydawnictwo
Uniwersytet Jana Kochanowskiego
ISBN
978-83-7133-683-6
Rok wydania
2016
Liczba stron
137
Format
pdf
Spis treści
Spis treści
Wykaz skrótów 7
1. Zarys problematyki na tle badań 9
1.1. Wpływ alkoholu na organizm 9
1.2. Reakcje alkoholu z lipidami 19
1.3. Metabolizm alkoholu w organizmie 23
1.4. Kwasy tłuszczowe – funkcje w organizmie
ssaków 24
1.5. Triacyloglicerole – biosynteza i funkcje
w organizmie ssaków 35
1.6. Cholesterol 36
1.7. Selekcja i analgezja 39
1.8. Stres a analgezja 49
1.9. Cele i założenia pracy 52
2. Materiał i metody 55
2.1. Zwierzęta doświadczalne 55
2.2. Przebieg eksperymentu 57
2.3. Przygotowanie prób do oznaczenia koncentracji
triacylogliceroli i cholesterolu 58
2.4. Przygotowanie prób do oznaczenia zawartości
kwasów tłuszczowych 59
2.5. Analiza statystyczna uzyskanych wyników 60
3. Zestawienie i omówienie wyników 63
4. Dyskusja 91
4.1. Triacyloglicerole 91
4.2. Cholesterol 94
4.3. Kwasy tłuszczowe 97
5. Podsumowanie i wnioski 105
6. Literatura 109
7. Spis tabel 137
8. Spis wykresów 141
9. Summary 143