• Język: Polski Polski
  • Waluta: PLN
  • Kraj dostawy: Polska
  • zmień

Język:

Waluta:

Kraj dostawy:

Dodano produkt do koszyka

Wielka księga jogurtów

ebook

Format:

Wielka księga jogurtów

Pat Crocker

Wydawnictwo: LAURUM

Cena: 40.00 brutto

Cena poprzednia: 44.90 zł

Koszty dostawy:
  • przesyłka email dla e-book 0.00 zł brutto
Opis produktu
Tytuł
Wielka księga jogurtów
Autor
Pat Crocker
Język
polski
Wydawnictwo
Laurum
Tłumaczenie
Magda Witkowska
ISBN
978-83-8087-539-5
Rok wydania
2019
Liczba stron
342
Format
epub, mobi
Spis treści
Okładka
Strona tytułowa
Strona redakcyjna
Spis treści
Podziękowania
Wprowadzenie
Korzyści dla zdrowia płynące ze spożywania jogurtów
Produkcja jogurtu metodą domową
Przepisy na domowe jogurty
Podstawowe przepisy na jogurt
Podstawowy jogurt z pełnotłustego mleka
Podstawowy jogurt z mleka o obniżonej zawartości tłuszczu
Podstawowy jogurt z mleka zagęszczonego
„Jogurt” z mleka kokosowego
Domowe jogurty smakowe
Jogurt waniliowy
Jogurt z owocami
Jogurt truskawkowy
Jogurt czekoladowy
Jogurt o smaku mokki
Jogurt cytrynowy
Jogurt kokosowy
Jogurt z brzoskwiniami i syropem klonowym
Jogurt gruszkowy z kardamonem
Jogurt cappuccino
Jogurt imbirowy
Jogurt w stylu masala czaj
Jagodowy jogurt z mango
Wiśniowy jogurt z owocami granatu
Jogurt malinowo-cytrynowy
Jogurt karmelowy
Jogurt miodowo-lawendowy
Jogurt pomarańczowo-żurawinowy
Kremowy jogurt pomarańczowy
Słodkie i wytrawne dodatki do jogurtu
Dodatki owocowe
Pomarańcza z granatem
Świeże jagody do jogurtu
Morele do jogurtu
Bananowe purée do jogurtu
Kiwi do jogurtu
Owoce tropikalne do jogurtu
Jabłko z cynamonem do jogurtu
Sosy typu chutney i salsa
Korzenna salsa gruszkowa
Chutney z mango
Salsa orzechowo-figowa
Rabarbar w syropie
Relisz pomidorowy
Słodkie sosy i syropy
Syrop figowo-klonowy
Jagody w syropie
Sos z zielonej herbaty
Sos karmelowy
Sos cytrynowy
Posypki do jogurtów
Suszone owoce i orzechy do jogurtu
Posypka wiśniowo-migdałowa
Posypka owsiano-cynamonowa
Posypka orzechowo-daktylowa
Posypka à la granola
Zdrowie poszczególnych układów organizmu
Zdrowe życie
Układ krążenia
Układ pokarmowy
Układ wydzielania wewnętrznego
Układ odpornościowy
Układ mięśniowo-szkieletowy
Układ nerwowy
Układ oddechowy
Pełnowartościowe produkty spożywcze
Pełnowartościowe produkty spożywcze a stan zdrowia
Owoce
Warzywa
Rośliny strączkowe
Pełne ziarno i stare odmiany zbóż
Orzechy i nasiona
Wodorosty
Zioła
Jogurt w kuchni
Dipy, pasty, przekąski i przystawki
Dipy i pasty
Tzatziki
Ziołowy dip na bazie fety
Humus
Guacamole
Pasta z niebieskiego sera
Kremowa pasta z czerwonej papryki
Dip z pieczonego czosnku i karczochów
Kremowy dip szpinakowy
Aïoli z awokado
Baba ghanoush
Caponata
Przekąski
Tarta z porem i karczochem
Quesadillas z czarnej fasoli
Falafel z pieczonych warzyw
Warzywna fritata w kawałkach
Przystawki
Placek chlebowy z karmelizowaną gruszką i cebulą
Placuszki ziemniaczano-cebulowe
Rollsy bakłażanowe z nadzieniem serowym
Żytnie grzanki z ziołowym jogurtem, prosciutto i wiśniami
Farsz serowy
Trójkąciki z pieczarkami
Bruschetta z grzybami
Zupy
Zupa brokułowo-pomarańczowa
Zupa ze słodkich ziemniaków z przyprawą curry
Zupa z cheddara i pasternaku
Kremowa zupa pomidorowa
Kremowa zupa z przegrzebków
Zupa kukurydziano-fasolowa z papryką chipotle
Kokosowa zupa z kurczaka
Zupa buraczana
Zupa grzybowa z makaronem
Zupa marchewkowo-dyniowa
Zupa warzywno-soczewicowa o smaku curry
Zupa ziemniaczano-porowa
Sałatki i sosy sałatkowe
Sałatki
Roszponka z owocami i sosem z niebieskiego sera
Tarta marchewka z cytrusowym sosem z imbirową nutą
Śródziemnomorska sałatka fasolowa
Sałatka z ciecierzycy, ziemniaków i kurczaka
Surówka z kapusty z kremowym sosem bazyliowym
Ogórek raita
Tunezyjska surówka marchewkowa z fetą
Letnia fasolka z marakonem pappardelle
Sosy sałatkowe
Sos z niebieskiego sera
Sos śródziemnomorski
Kremowy sos cytrynowy z imbirem
Kremowy sos bazyliowy
Sos na bazie jogurtu z owocami
Dymny sos czosnkowy
Sos z pieczonego czosnku
Pieczony czosnek
Sos z rancza na bogato
Sos do sałatki Cezar
Sos musztardowo-miodowy
Dania główne
Wegetariańskie
Chili z czarnej fasoli
Suflet z fetą i boćwiną
Makaron orzo ze szpinakiem i karczochami
Gratin z porem i cukinią
Makaron grzybowy z zielonym curry
Smażony bakłażan z soczewicą
Vindaloo ze słodkimi ziemniakami
Żółte curry z soczewicą
Szpinak i fasola zapiekane z serem feta
Placki kukurydziane na ostro
Kokosowe curry z dyni
Ryby i owoce morza
Ryba zapiekana na chrupko
Biała ryba z warzywami zapiekana w pergaminie z sosem curry
Śródziemnomorska duszona ryba
Sola w sosie szpinakowym
Gotowany łosoś w sosie kaparowym
Krewetki po kreolsku
Smażone przegrzebki w grzybowym sosie na bazie jogurtu
Fettuccine z sosem krabowo-krewetkowym
Drób
Kurczak smażony po baskijsku
Pieczony kurczak z kuskusem i jogurtem z pesto
Risotto z pieczonym kurczakiem i grzybami
Gratin z kurczaka i pieczonych warzyw
Jogurt z pesto
Kawałki kurczaka z limonkowo-miętowym sosem na bazie jogurtu
Pieczony kurczak z pikantnym sosem paprykowym
Pierś indyka w kremowym sosie estragonowym
Indyk tandoori
Indyk z czerwoną fasolą i ryżem
Mięso
Pieczeń z karkówki wołowej
Klopsiki w kremowym sosie grzybowym
Gulasz
Pilaw z mielonej wołowiny, pora i grzybów
Paprykowa wieprzowina
Kotlety wieprzowe w jogurcie z estragonem
Zapiekanka mięsna z czosnkowym purée ziemniaczanym
Czosnkowe purée ziemniaczane
Tagine z jagnięciny ze śliwkami i morelami
Udźce jagnięce z dynią i jogurtową gremolatą
Sosy
Cytrusowy sos z imbirową nutą
Jogurtowy sos serowy
Sos grzybowy
Sos koperkowy
Jogurtowy sos holenderski
Kokosowy sos curry
Zielony tajski sos jogurtowy
Zielona pasta curry
Czerwona pasta curry w stylu tajskim
Kremowa salsa verde
Biały sos czosnkowy
Czerwony tajski sos kokosowy
Kremowy biały sos
Sos z awokado
Krem z orzechów nerkowca
Kremowy sos grzybowy z orzechami nerkowca
Sos curry z orzechami nerkowca
Żółty kokosowy sos curry
Desery i mrożone jogurty
Desery
Pieczone owoce z kremowym sosem custard
Sernik cytrynowo-jagodowy
Sernik dyniowy
Jeżynowe zabajone
Suflet cytrynowy
Flan serowy z jabłkiem i cheddarem
Malinowe krówki
Cytrynowe ciasto jogurtowe
Mrożone jogurty
Mrożony jogurt waniliowy
Mrożony jogurt truskawkowy
Mrożony jogurt cytrynowy
Mrożony jogurt mokka
Mrożony jogurt tropikalny
Mrożony jogurt śmietankowo-pomarańczowy
Mrożony jogurt śmietankowo-jagodowy
Mrożony jogurt czekoladowy
Napoje
Grapefruitowe lassi
Tropikalne lassi
Eggnog jogurtowy
Marokańska kawa mrożona
Marokańska mieszanka przypraw
Koktajl śniadaniowy
Koktajl poobiedni
Idealny koktajl jagodowy
Koktajl cytrusowy
Bezalkoholowy kremowy koktajl ananasowy
Radosna pobudka
Mrożony koktajl pomarańczowy
Koktajl tropikalny
Morelowo-owsiany zestaw śniadaniowy
Morelowa eksplozja
Coconog
Grapefruitowe powitanie
Napój jagodowo-jogurtowy
Smoothie z czarnych porzeczek
Smoothie imbirowo-klonowo-figowe
Smoothie brzoskwiniowo-miętowe
Smoothie o smaku kiwi i ananasa
Rajskie smoothie brzoskwiniowe
Sojowe smoothie ananasowe
Smoothie o smaku ciasta z rabarbarem
Smoothie jagodowo-ananasowe
Smoothie malinowe
Smoothie wiśniowe
Smoothie arbuzowe
Jagodowe smoothie z granatem
Śliwka z lukrecją
Truskawkowy wir
Słowniczek
Bibliografia
Źródła
Krótkie streszczenie: Zobacz, jak łatwo przyrządzić samodzielnie w domu smaczne i zdrowe jogurty, które składają się tylko ze świeżego mleka i naturalnych dodatków!
Producenci komercyjnych jogurtów prześcigają się w wymyślaniu najróżniejszych kombinacji rodzajów i smaków, przeważnie przez dodawanie składników o wątpliwej wartości odżywczej. Tymczasem samodzielne przygotowanie tego produktu jest dziecinnie proste – wystarczy kilka chwil, by zapełnić nim całą lodówkę.
Tylko co zrobić, by szybko i tanio otrzymać zdrowy i pełnowartościowy jogurt? Wystarczy odpowiednio dopasować trzy główne czynniki: świeże mleko, żywe kultury bakterii i temperaturę. A ponieważ to ty decydujesz o wszystkich dodatkach, masz kontrolę nad tym, jakie będą proporcje płynów (mleka krowiego, owczego czy koziego), cukru i tłuszczu. Poza tym domowy jogurt nie zawiera żadnych chemicznych środków konserwujących, sztucznych barwników czy dodatków smakowych.
Autorka bestsellerów, Pat Crocker, podpowiada, jak wyprodukować domowym sposobem aż 25 różnych rodzajów jogurtów i do czego można je potem wykorzystać w kuchni. Oprócz takich klasyków, jak jogurt czekoladowy, truskawkowy, kokosowy czy z owocami, znajdziesz tu również bardziej oryginalne propozycje, jak np. jogurt cytrynowy, o smaku francuskiej wanilii czy mokki.
W książce czeka na ciebie także ponad 200 pomysłów na dania, w których wykorzystuje się zdrowotny potencjał jogurtu. Przepisy te nawiązują do tradycji kuchni włoskiej, greckiej, tureckiej czy bałtyckiej i wyróżniają się wysoką zawartością błonnika, witamin i dużą ilością składników mineralnych.
Wykorzystaj w kuchni wyjątkowe atuty jogurtów i przygotuj m.in.:
- Korzenną salsę gruszkową
- Aïoli z awokado
- Zupę ze słodkich ziemniaków z przyprawą curry
- Malinowe krówki
- Cytrynowe ciasto jogurtowe
Wielka księga jogurtów zawiera również część poświęconą zdrowiu ludzkiego organizmu. Pat Crocker opisuje siedem głównych układów w naszym ciele. Wyjaśnia, na czym polega ich rola, wskazuje najczęstsze problemy i dolegliwości oraz podpowiada, w jaki sposób można zmieniać dietę i styl życia, aby każdy z nich funkcjonował optymalnie.
***
Pat Crocker jest specjalistką w dziedzinie kulinarnego zastosowania ziół. Zawodowo zajmuje się także ekonomią prowadzenia gospodarstwa domowego. Od ponad dwudziestu lat pisze i opowiada o ziołach i zagadnieniach związanych ze zdrowiem. Jest autorką siedmiu książek kucharskich i trzech książek o ziołach, które wielokrotnie zdobywały różne wyróżnienia na arenie międzynarodowej.
Prezentacja wideo produktu: Wielka księga jogurtów

Pobierz fragment

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt