ebook
W kuchni jak na wojnie Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku
Maria Barbasiewicz
Kto gotował obiady czwartkowe? Skąd się wzięła zupa rumfordzka i co ją łączy z tytułem szlacheckim? Jak na kuchnię wpłynęła rewolucja francuska? Wielcy kucharze, wykwintne potrawy i wystawne stoły, zwykłe kuchty, publiczne jadłodajnie i żołnierskie kantyny, czyli historia opowiedziana od kuchni. Dzięki Marii Barbasiewicz mamy okazję poznać smaki i zapachy, które cieszyły podniebienia królów i syciły biedaków. Autorka opisuje związki kuchni i historii na tle wydarzeń politycznych, procesów społecznych i zmian cywilizacyjnych, które kształtowały oblicze świata od końca XVIII do pierwszej połowy XX wieku. Głównymi bohaterami książki są wielcy francuscy kucharze, między innymi Marie Antoine Careme, Auguste Escoffier czy Alexis Soyer. Poznajemy również Paula Tremo – kucharza Stanisława Augusta Poniatowskiego, Karola Gundela – autora najlepszych naleśników, Franza i Eduarda Sacherów – twórców sławnego tortu, oraz sławnego smakosza Maurice’a Edmonda Saillanda Curnonsky’ego – współinicjatora rankingów kulinarnych Michelina. Obok wielkich kuchmistrzów pojawiają się również artyści, w których dziełach obecne są kulinaria: Andy Warhol i puszka zupy Campbell, magdalenka Marcela Prousta, Uczta Babette Karen Blixen oraz Louis de Funes ze swoją słynną rolą w filmie Skrzydełko czy nóżka
Opinie:
Wystaw opinię
Opinie, recenzje, testy:
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
Wydawnictwo: Dom Wydawniczy PWN Sp. z o.o.

Dostawa:
- Przesyłka email dla e-book 0.00 zł brutto
Zapytaj o produkt
Opis produktu
- Tytuł
- W kuchni jak na wojnie
- Podtytuł
- Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku
- Autor
- Maria Barbasiewicz
- Język
- polski
- Wydawnictwo
- Dom Wydawniczy PWN Sp. z o.o.
- ISBN
- 978-83-7705-949-4
- Rok wydania
- 2015 Warszawa
- Wydanie
- 1
- Liczba stron
- 266
- Format
- epub, mobi
- Spis treści
- Wstęp 7
Konieczność i ochota 11
Czasy pokoju i czasy wojenne 51
Zmiany 103
Wielcy kucharze, sławni smakosze 143
Kuchnia inspirująca sztukę, sztuka inspirująca kuchnię 217
Przepisy kulinarne 235
Materiały bibliograficzne 245
Przypisy 253
Prezentacja wideo produktu: W kuchni jak na wojnie Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku
Pobierz fragment