• Język: Polski Polski
  • Waluta: PLN
  • Kraj dostawy: Polska
  • Zmień

Język:

Waluta:

Kraj dostawy:

Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Przeciwdziałanie patologiom na rynku żywności

ebook

- 14%

Przeciwdziałanie patologiom na rynku żywności

Agata Lewkowicz, Wiesław Pływaczewski

Problematyka bezpieczeństwa żywności — jako istotny element bezpieczeństwa społecznego — nie została dotychczas w pełni opisana w literaturze przedmiotu. Istniejącą niszę — choć w części — wypełnia monografia przygotowana pod redakcją naukową dra hab. Wiesława Pływaczewskiego oraz mgr Agaty Lewkowicz. Redaktorzy naukowi opracowania zaprosili do współpracy zarówno osoby wywodzące się ze środowisk naukowych, jak i funkcjonariuszy Policji oraz Służby Granicznej, dzięki czemu monografia zyskała charakter interdyscyplinarny, prezentując różne płaszczyzny postrzegania i interpretowania tego kluczowego zagadnienia społecznego. (...) praca zawiera 22 rozdziały, a ich tematyka oscyluje głównie wokół zagadnień zorganizowanej przestępczości w sektorze żywności, sposobów fałszowania żywności, przeciwdziałania patologiom na rynku żywności wynikającym z unormowań obowiązujących w Polsce oraz Unii Europejskiej. Treści zawarte w poszczególnych rozdziałach monografii mają charakter pierwotny, jak również odwołują się do publikowanych wyników badań i analiz, co w żaden sposób nie umniejsza wartości opracowania, a jedynie sygnalizuje kierunki dotychczasowych dociekań naukowych. Przygotowane opracowanie stanowi cenne źródło wiedzy nie tylko dla studentów kierunku Bezpieczeństwo wewnętrzne, Bezpieczeństwo narodowe, funkcjonariuszy służb i straży zwalczających przestępczość związaną z sektorem żywności, ale również wszystkich osób zainteresowanych przeciwdziałaniem patologiom na rynku żywności.
Opinie: Wystaw opinię
Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.


Cena: 16.22 zł 14.00  brutto

Dlaczego kupują u nas inni ? :
1.  Chroń drzewa! używane i elektroniczne książki są dobre
2.  Możliwość zamówienia emailem wieszcz.pl@wieszcz.pl
3.  Możliwość złożenia zamówienia SMSem 537-472-622
4.  Dobra opinia Google zobowiązuje 4.5/5 Sprawdź>>>
5.  Upominek gratis do każdego zamówienia fizycznego
6.  Możliwość zwrotu zamówienia fizycznego do 30 dni
7.  Ubezpieczenie każdego zakupu do 300zł
8.  Najtańsza wysyłka już od 1,99 zł !
9.  Dobrze zabezpieczona przesyłka
10.Masz zbędne książki? Sprawdź>>>
11. Kontakt 24h Sprawdź>>>

Sprawdź nasze opinie 4.5/5 Sprawdź>>>

Ilość:
Gwarantujemy szybkie i bezpieczne zakupy:

Formy

Koszty dostawy:
  • Przesyłka email dla e-book 0.00 zł brutto
Zapytaj o produkt

Wszystkie pola są wymagane

Opis produktu

Tytuł
Przeciwdziałanie patologiom na rynku żywności
Autorzy
Agata Lewkowicz, Wiesław Pływaczewski
Język
polski
Wydawnictwo
Wyższa Szkoła Policji w Szczytnie
ISBN
978-83-7462-475-6
Rok wydania
2015
Liczba stron
322
Format
pdf
Spis treści
Od redaktorów (Wiesław Pływaczewski, Agata Lewkowicz) 7
Rozdział 1
Zorganizowane formy przestępczości w sektorze żywności — obszary
zagrożeń i przeciwdziałanie zjawisku (Wiesław Pływaczewski) 11
Rozdział 2
Prawnokarne i kryminologiczne aspekty ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Monika Kotowska, Anna Chodorowska) 25
Rozdział 3
Uproszczenie systemu organów kontroli żywności (na podstawie poselskiego projektu ustawy o Państwowej Inspekcji Weterynarii i Żywności z dnia 17 marca 2014 r.)(Mariusz Róg) 45
Rozdział 4
Instytucje państwowe — ile gwarancji dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności?
Leonkiewicz) 55
Rozdział 5
Problematyka nieprzemysłowej produkcji alkoholu. Analiza prawna i kryminologiczna (Joanna Narodowska, Maciej Duda) 65
Rozdział 6
Zafałszowania przetworów owocowo-warzywnych na przykładzie soków owocowych (Marta Czarnowska) 79
Rozdział 7
Oznaczanie tłuszczu obcego w tłuszczu mlekowym
(Ryszard Rafałowski) 89
Rozdział 8
Fałszerstwa na rynku suplementów diety i produktów leczniczych
(Aleksandra Nowak) 103
Rozdział 9
Analiza lipidomu olejów roślinnych w wyznaczaniu biomarkerów
ich autentyczności (Dorota Ogrodowska) 121
Rozdział 10
Uwarunkowania prawne pozyskiwania, konfekcjonowania i sprzedaży miodu w kontekście odradzającej się tradycji bartnictwa (Ewa Katarzyna Czech, Martyna Kropiewnicka) 129
Rozdział 11
Producenci zafałszowanej żywności w postępowaniu przed organami Inspekcji Handlowej
(Rafał Płocki) 139
Rozdział 12
Chroniona nazwa pochodzenia a fałszerstwa na rynku żywności na przykładzie sera Parmigiano Reggiano
(Beata Pachuca-Smulska) 149
Rozdział 13
Znaczenie żywności funkcjonalnej dla zapewnienia bezpieczeństwa
żywnościowego ludzi w kontekście prawnokarnym
(Beata Szwejkowska, Elżbieta Zębek) 165
Rozdział 14
Ocena jakości produktów żywnościowych przez blogerów kulinarnych. Dobra osobiste producenta a wolność wypowiedzi w Internecie (Katarzyna Ciućkowska-Leszczewicz) 185
Rozdział 15
Patologie w sektorze żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego
z perspektywy white collar crime (Szymon Michał Buczyński, Natalia Karolina Michałowska) 195
Rozdział 16
Przeciwdziałanie patologiom na rynku żywności z perspektywy działalności Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (Agata Lewkowicz) 219
Rozdział 17
Problematyka zwalczania obrotu nielegalną żywnością na tle działalności Policji, Straży Granicznej i Służby Celnej (Robert Łachacz) 229
Rozdział 18
Doświadczenia warmińsko-mazurskiej Policji w obszarze przestępczości związanej z patologiami na rynku żywności (Paweł Roczyński) 239
Rozdział 19
Oznakowanie środka spożywczego a reklama i promocja środków odurzających
(Michał Pietkiewicz) 251
Rozdział 20
Kilka uwag o przepisach karnych ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Piotr Ochman) 271
Rozdział 21
Zjawisko fałszerstwa żywności (Jerzy Akińcza) 289
Rozdział 22
Rodzina w roli beneficjenta państwowych świadczeń żywieniowych
(Natalia Karolina Michałowska, Szymon Michał Buczyński) 299
Bibliografia 313