• Język: Polski Polski
  • Waluta: PLN
  • Kraj dostawy: Polska
  • Zmień

Język:

Waluta:

Kraj dostawy:

Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Elaion Olive oil production in Roman and Byzantine Syria-Palestine PAM Monograph Series 6

ebook

Elaion Olive oil production in Roman and Byzantine Syria-Palestine PAM Monograph Series 6

Tomasz Waliszewski

Tom przedstawia badania nad miejscem i rolą oliwki w gospodarce rolnej rzymskiej i bizantyńskiej Syro-Palestyny, w ujęciu środowiskowym, technologicznym, społecznym oraz ekonomicznym. Autor opisuje regionalny rozwój uprawy oliwek oraz jej rozprzestrzenianie się w czasie i przestrzeni, rozważa typologię i chronologię instalacji do produkcji oliwy w ich kontekście wiejskim i miejskim, a także ekonomiczne aspekty produkcji oraz logistykę związaną z transportem i dystrybucją oliwy z oliwek.

Książkę rozpoczyna syntetyczna prezentacja produkcji oliwy w rzymskiej i bizantyńskiej Syro-Palestynie oparta w dużej mierze na danych przedstawionych w drugiej części książki oraz w internetowej bazie danych (www.elaion.uw.edu.pl). Zawiera ona nowe dane z terenów Syrii, Libanu i Jordanii, a także przegląd informacji z terenu Palestyny uwzględniający najnowsze odkrycia. Uprawa oliwek stanowiła istotny element starożytnego rolnictwa, leżącego u podstaw antycznej gospodarki, dlatego literatura tego przedmiotu – zarówno ta z czasów antycznych jak i współczesna – jest niezmiernie rozległa.

********

Oleoculture was always an important part of ancient agriculture, which was the mainstay of the ancient economy and the writing on the subject, both ancient and modern, is immense. The present study centers upon the place of the olive in the agricultural regimes and economies of Roman and Byzantine Syria–Palestine, exploring them in environmental, technological, social and, when possible, economic contexts.

The book opens with a synthetic presentation of oil production in Roman and Byzantine Syria–Palestine, based for the most part on data, which is gathered and presented in the second part as well as in an online resource, comprising new evidence from Syria, Lebanon and Jordan, as well as an overview of previously available data from Palestine, supplemented with information on the latest discoveries. The author explores the regional origins of olive cultivation and its wanderings across time and space, discussing typology and chronology of oil facilities and their rural and urban contexts, as well as the economics of production and logistics of olive oil distribution.
Opinie: Wystaw opinię
Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.


Cena: 18.00  brutto

Dlaczego kupują u nas inni ? :
1.  Chroń drzewa! używane i elektroniczne książki są dobre
2.  Możliwość zamówienia emailem wieszcz.pl@wieszcz.pl
3.  Możliwość złożenia zamówienia SMSem 537-472-622
4.  Dobra opinia Google zobowiązuje 4.5/5 Sprawdź>>>
5.  Upominek gratis do każdego zamówienia fizycznego
6.  Możliwość zwrotu zamówienia fizycznego do 30 dni
7.  Ubezpieczenie każdego zakupu do 300zł
8.  Najtańsza wysyłka już od 1,99 zł !
9.  Dobrze zabezpieczona przesyłka
10.Masz zbędne książki? Sprawdź>>>
11. Kontakt 24h Sprawdź>>>

Sprawdź nasze opinie 4.5/5 Sprawdź>>>

Ilość:
Gwarantujemy szybkie i bezpieczne zakupy:

Formy

Koszty dostawy:
  • Przesyłka email dla e-book 0.00 zł brutto
Zapytaj o produkt

Wszystkie pola są wymagane

Opis produktu

Tytuł
Elaion
Podtytuł
Olive oil production in Roman and Byzantine Syria-Palestine PAM Monograph Series 6
Autor
Tomasz Waliszewski
Język
angielski
Wydawnictwo
Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego
ISBN
978-83-235-3337-5
Seria
PAM Monograph Series
Rok wydania
2014 Warszawa
Wydanie
1
Liczba stron
632
Format
pdf
Prezentacja wideo produktu: Elaion Olive oil production in Roman and Byzantine Syria-Palestine PAM Monograph Series 6

Pobierz fragment