• Język: Polski Polski
  • Waluta: PLN
  • Kraj dostawy: Polska
  • zmień

Język:

Waluta:

Kraj dostawy:

Dodano produkt do koszyka

Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.). Część 2 Pokarm dla ciała i ducha

ebook

Format:

Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.). Część 2 Pokarm dla ciała i ducha

Wydawnictwo: wydawnictwo uniwersytetu łódzkiego

Cena: 24.00 brutto

Cena poprzednia: 26.40 zł

Koszty dostawy:
  • przesyłka email dla e-book 0.00 zł brutto
Opis produktu
Tytuł
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.). Część 2
Podtytuł
Pokarm dla ciała i ducha
Język
polski
Wydawnictwo
Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
ISBN
978-83-7969-779-3
Rok wydania
2014 Łódź
Wydanie
1
Liczba stron
616
Format
pdf
Spis treści
Wstęp – Maciej Kokoszko 10

Rozdział I. Aprowizacja Antiochii nad Orontesem w czasach cesarstwa rzymskiego. Status quaestionis – Paweł Filipczak 12
Uwagi wstępne 12
1. Zaopatrzenie w wodę 15
2. Zaopatrzenie w produkty rolne i zwierzęce 41

Rozdział II. Pokarm dla zdrowia ciała. Rośliny strączkowe, warzywa, mięso oraz produkty zwierzęce – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 62
Cele badawcze – Maciej Kokoszko 62
Wstęp. Dietetyka, farmakologia i sztuka kulinarna w źródłach medycznych (II–VII w.) – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 64
1. Rola roślin strączkowych (óspria) w świetle źródeł medycznych pomiędzy II a VII w. – Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Krzysztof Jagusiak 76
Soczewica – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak 85
Bób – Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 105
Łubin – Zofia Rzeźnicka 125
2. Rola warzyw w diecie na podstawie źródeł medycznych w okresie pomiędzy II a VII w. – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 136
Dzika flora jadalna – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 153
Sałata – Zofia Rzeźnicka 178
Kapusta – Krzysztof Jagusiak 185
Rzodkiew – Maciej Kokoszko 193
Burak – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak 199
Czosnek – Zofia Rzeźnicka 205
Cebula – Krzysztof Jagusiak 212
Por – Maciej Kokoszko 217
3. Rola mięsa w okresie pomiędzy II a VII w. w świetle źródeł medycznych – Zofia Rzeźnicka 222
3.1. Zwierzęta czworonożne 235
3.2. Drób 314
3.3. Podroby i inne produkty pochodzenia zwierzęcego 385
3.4. Wyroby wędliniarskie 435
Wnioski – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 457
Słowniczek wybranych terminów greckich – Zofia Rzeźnicka 465

Rozdział III. Od obżarstwa do postu – praktykowanie wstrzemięźliwości od pokarmu przez chrześcijan do VII w. – Sławomir Bralewski 472

Wykaz skrótów 532
Bibliografia 536
Źródła 536
Opracowania 558
Summary 584
Indeks osobowy 594
Indeks nazw geograficznych i etnicznych 608
Krótkie streszczenie: Jest to kontynuacja cyklu książek poświęconych historii jedzenia, dietetyki i medycyny w antyku klasycznym i wczesnym Bizancjum. Autorzy przedstawiają studia odnoszące się do kolejnych grup pokarmów – kontynuując wątek podjęty w części I książki Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.) pt. Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (nr XVI, ser. „Byzantina Lodziensia”), opisując rolę roślin strączkowych i warzyw, immanentnych składników diety starożytnych. Analizują też znaczenie mięs, podrobów i wyrobów wędliniarskich w kuchni i praktyce medycznej. Ważne są też teksty odnoszące się do kulturowych, ideologicznych i ekonomicznych aspektów żywności w życiu ówczesnych społeczności grecko-rzymskich i bizantyńskich. Aprowizacja Antiochii nad Orontesem nabiera znaczenia studium przypadku, zaś tekst o nawykach żywieniowych, smakoszostwie i poszczeniu ilustruje kontekst antropologiczny i historyczny diety. Pozwala zrozumieć pozamaterialne przyczyny konkretnej praktyki dietetycznej na podstawie drobiazgowej i erudycyjnej analizy setek świadectw źródłowych ówczesnego piśmiennictwa i pokazuje religijne znaczenie zwyczajów żywieniowych. Publikacja stanowi syntetyczne ujęcie zarządzania dostępnością żywności dla dużych skupisk ludzkich tego okresu. Antiochia nad Orontesem jest dobrym przedmiotem badań ze względu na długotrwałą (i ciągle aktualną) tradycję badań archeologicznych i stosunkowo bogaty zasób źródeł pisanych.
Prezentacja wideo produktu: Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.). Część 2 Pokarm dla ciała i ducha

Pobierz fragment

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt