• Język: Polski Polski
  • Waluta: PLN
  • Kraj dostawy: Polska
  • Zmień

Język:

Waluta:

Kraj dostawy:

Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności

ebook

Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności

Edward Szłyk, Marcin Cichosz, Anna Filipiak-Szok, Marzanna Kurzawa

Skrypt przeznaczony jest dla studentów stacjonarnych i zaocznych uniwersyteckich, rolniczych oraz przyrodniczych studiów chemicznych o specjalności chemia i analiza żywności. Zawiera informacje dotyczące analizy różnych produktów żywnościowych i surowców stosowanych w produkcji środków spożywczych. Poznanie podstawowych metod analizy oraz ich zastosowanie w późniejszej pracy zawodowej jest niezbędną umiejętnością absolwenta kierunku chemicznego o specjalności żywność lub technologia żywności. Cenne informacje znajdą tu także pracownicy laboratoriów przemysłu spożywczego lub placówek zajmujących się kontrolą jakości żywności.
Opinie: Wystaw opinię
Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Cena: 0  brutto

Dlaczego kupują u nas inni ? :
1.  Chroń drzewa! używane i elektroniczne książki są dobre
2.  Możliwość zamówienia emailem wieszcz.pl@wieszcz.pl
3.  Możliwość złożenia zamówienia SMSem 537-472-622
4.  Dobra opinia Google zobowiązuje 4.5/5 Sprawdź>>>
5.  Upominek gratis do każdego zamówienia fizycznego
6.  Możliwość zwrotu zamówienia fizycznego do 30 dni
7.  Ubezpieczenie każdego zakupu do 300zł
8.  Najtańsza wysyłka już od 1,99 zł !
9.  Dobrze zabezpieczona przesyłka
10.Masz zbędne książki? Sprawdź>>>
11. Kontakt 24h Sprawdź>>>

Sprawdź nasze opinie 4.5/5 Sprawdź>>>

Produkt aktualnie niedostępny

Gwarantujemy szybkie i bezpieczne zakupy:

Formy

Koszty dostawy:
  • Przesyłka email dla e-book 0.00 zł brutto
Zapytaj o produkt

Wszystkie pola są wymagane

Opis produktu

Tytuł
Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności
Autorzy
Edward Szłyk, Marcin Cichosz, Anna Filipiak-Szok, Marzanna Kurzawa
Język
polski
Wydawnictwo
Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika
ISBN
978-83-231-2940-0
Rok wydania
2013 Toruń
Liczba stron
182
Format
pdf
Spis treści
Wstęp / 7

Część I
ANALIZA CHEMICZNA
Przepisy BHP / 11
Wymagane w opracowaniach parametry analizy statystycznej / 13
Przygotowanie i mianowanie roztworów / 15
Ćwiczenie nr 1
Oznaczanie suchej masy w produktach żywnościowych / 23
Ćwiczenie nr 2
Oznaczanie wapnia w produktach mlecznych metodą objętościową / 27
Ćwiczenie nr 3
Oznaczanie wybranych składników produktów mlecznych / 31
Ćwiczenie nr 4
Oznaczanie ca2+ w wodach mineralnych / 39
Ćwiczenie nr 5
Oznaczanie mg2+ w wodach mineralnych / 45
Ćwiczenie nr 6
Oznaczanie witaminy e w żywności / 51
Ćwiczenie nr 7
Oznaczanie witaminy c w żywności / 57
Ćwiczenie nr 8
Wykorzystanie metod elektrochemicznych w analizie żywności / 63
Ćwiczenie nr 9
Oznaczanie barwników w żywności / 67
Ćwiczenie nr 10
Analiza produktów zbożowych / 77
Ćwiczenie nr 11
Analiza przetworów owocowo-warzywnych / 87
Ćwiczenie nr 12
Oznaczanie szczawianów rozpuszczalnych w wybranych grupach żywności / 97
Ćwiczenie nr 13
Oznaczanie tiocyjanianów w warzywach / 101
Ćwiczenie nr 14
Oznaczanie całkowitej zawartości związków fenolowych (tpc) w przyprawach i ziołach / 107
Ćwiczenie nr 15
Oznaczanie ß-karotenu w marchwi / 113
Ćwiczenie nr 16
Oznaczanie pektyn w surowcach i przetworach owocowo-warzywnych / 117
Literatura / 121

Część II
ELEMENTY ANALIZY MIKROBIOLOGICZNEJ ŻYWNOŚCI
Zasady pracy w laboratorium mikrobiologicznym / 125
Podstawowe informacje / 129
Ćwiczenie nr 1
Oznaczanie bakterii termofilnych tworzących przetrwalniki w produktach o wysokiej czystości / 143
Ćwiczenie nr 2
Oznaczanie liczby drożdży i pleśni w ziarnach zbóż, mące pszennej, żytniej oraz w chlebie żytnim i pszennym / 149
Ćwiczenie nr 3
Oznaczanie obecności i miana pałeczek Escherichia coli w mleku pasteryzowanym, śmietanie, jogurcie i lodach / 157
Ćwiczenie nr 4
Oznaczanie liczby bakterii Bacillus cereus w produktach dla dzieci i sproszkowanych produktach mlecznych / 165
Literatura / 179
Noty o autorach / 181