ebook
Ból trawienia. Dieta w chorobach przewodu pokarmowego
Justyna Pardyka
Gdy jedzenie boli… Czas działać!
Jedzenie nie kojarzy Ci się z przyjemnością, ale raczej z bólem i przykrymi dolegliwościami? Zastanawiasz się nad kolejnymi kęsami: czy możesz sobie na nie pozwolić, czy też znowu opłacisz je biegunką, zgagą albo wzdęciami? Zdiagnozowano u Ciebie lub u kogoś bliskiego schorzenie przewodu pokarmowego i nie wiesz, jak dalej postępować? Czujesz się zagubiona po lekturze porad w internecie?
To z myślą o Tobie powstała ta książka!
Justyna Pardyka, dietetyczka omawia najczęstsze schorzenia przewodu pokarmowego, m.in.: refluks, wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenie żołądka, zespół jelita drażliwego, czy SIBO. Jakie są objawy? Jak powinna przebiegać diagnostyka i leczenie? Jaka jest najlepsza dieta? Wskazuje, na jakie składniki diety należy najbardziej zwrócić uwagę. Analizuje powszechnie znane diety pod kątem ich zastosowania w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego, a wśród nich:
Dieta lekkostrawna
Dieta ubogoresztkowa
Dieta bez glutenu
Dieta bez laktozy
Dieta Cedars-Sinai
Dieta low-FODMAP
Dieta SCD
Specyficzna dieta SIBO – protokół dr Siebecker
Dieta GAPS – Gut And Psychology Syndrom – zespół psychologiczno-jelitowy
Bi-Phasic Diet
Dieta elementarna i półelementarna
Dieta śródziemnomorska
Dieta DASH
Dieta fleksitariańska
Wskazówkom towarzyszy kilkadziesiąt przepisów na przepyszne dania z czytelną informacją, w jakiej diecie mogą być wykorzystane. Jeśli do tej pory jedzenie kojarzyło Ci się głównie z bólem i cierpieniem, dzięki tej książce będziesz mógł odkryć radość i przyjemność, jaka z niego płynie.
Justyna Pardyka - członkini Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Autorka bloga kulinarnego Kucharzyca.pl. Interesuje się zaburzeniami odżywiania, wpływem różnych diet na zdrowie człowieka, szczególnie w kontekście różnych trendów żywieniowych i poszukiwań „diety cud”. Zajmuje się również fotografią, zwłaszcza kulinarną. Jej działania można śledzić m.in. w mediach społecznościowych (@kucharzyca).
Jedzenie nie kojarzy Ci się z przyjemnością, ale raczej z bólem i przykrymi dolegliwościami? Zastanawiasz się nad kolejnymi kęsami: czy możesz sobie na nie pozwolić, czy też znowu opłacisz je biegunką, zgagą albo wzdęciami? Zdiagnozowano u Ciebie lub u kogoś bliskiego schorzenie przewodu pokarmowego i nie wiesz, jak dalej postępować? Czujesz się zagubiona po lekturze porad w internecie?
To z myślą o Tobie powstała ta książka!
Justyna Pardyka, dietetyczka omawia najczęstsze schorzenia przewodu pokarmowego, m.in.: refluks, wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenie żołądka, zespół jelita drażliwego, czy SIBO. Jakie są objawy? Jak powinna przebiegać diagnostyka i leczenie? Jaka jest najlepsza dieta? Wskazuje, na jakie składniki diety należy najbardziej zwrócić uwagę. Analizuje powszechnie znane diety pod kątem ich zastosowania w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego, a wśród nich:
Dieta lekkostrawna
Dieta ubogoresztkowa
Dieta bez glutenu
Dieta bez laktozy
Dieta Cedars-Sinai
Dieta low-FODMAP
Dieta SCD
Specyficzna dieta SIBO – protokół dr Siebecker
Dieta GAPS – Gut And Psychology Syndrom – zespół psychologiczno-jelitowy
Bi-Phasic Diet
Dieta elementarna i półelementarna
Dieta śródziemnomorska
Dieta DASH
Dieta fleksitariańska
Wskazówkom towarzyszy kilkadziesiąt przepisów na przepyszne dania z czytelną informacją, w jakiej diecie mogą być wykorzystane. Jeśli do tej pory jedzenie kojarzyło Ci się głównie z bólem i cierpieniem, dzięki tej książce będziesz mógł odkryć radość i przyjemność, jaka z niego płynie.
Justyna Pardyka - członkini Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Autorka bloga kulinarnego Kucharzyca.pl. Interesuje się zaburzeniami odżywiania, wpływem różnych diet na zdrowie człowieka, szczególnie w kontekście różnych trendów żywieniowych i poszukiwań „diety cud”. Zajmuje się również fotografią, zwłaszcza kulinarną. Jej działania można śledzić m.in. w mediach społecznościowych (@kucharzyca).
Opinie:
Wystaw opinię
Opinie, recenzje, testy:
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
Wydawnictwo: M
Dostawa:
- Przesyłka email dla e-book 0.00 zł brutto
Zapytaj o produkt
Opis produktu
- Tytuł
- Ból trawienia. Dieta w chorobach przewodu pokarmowego
- Autor
- Justyna Pardyka
- Wydawnictwo
- M
- ISBN
- 978-83-8043-871-2
- Seria
- Zdrowe Zdrowie
- Rok wydania
- 2022
- Wydanie
- 1
- Liczba stron
- 304
- Format
- mobi, epub
Prezentacja wideo produktu: Ból trawienia. Dieta w chorobach przewodu pokarmowego
Pobierz fragment