• Język: Polski Polski
  • Waluta: PLN
  • Kraj dostawy: Polska
  • Zmień

Język:

Waluta:

Kraj dostawy:

Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Badanie substancji biologicznie aktywnych w surowcach roślinnych i produktach naturalnych z zastosowaniem łączonych technik chromatograficznych

ebook

Badanie substancji biologicznie aktywnych w surowcach roślinnych i produktach naturalnych z zastosowaniem łączonych technik chromatograficznych

Magdalena Ligor

W książce przedstawiono wyniki badań dotyczących analiz ekstraktów roślinnych oraz produktów naturalnych. Określono zawartość wybranych związków biologicznie aktywnych oraz dokonano oceny ich aktywności przeciwutleniającej. Autorka, opracowując metodyki wyodrębniania i oznaczania karotenoidów, polifenoli, w tym flawonoidów, poszukiwała najbardziej efektywnych sposobów rozdzielenia i identyfikacji oznaczanych związków z uwzględnieniem technik chromatograficznych (TLC, OP TLC, LC/MS).
Na postawie kilkuset odnośników do literatury źródłowej szczegółowo scharakteryzowano związki o udowodnionej aktywności biologicznej. W opracowaniu uwzględniono występowanie, budowę, mechanizmy biosyntezy oraz właściwości biologiczne karotenoidów i polifenoli. Podjęto także próbę wyjaśnienia mechanizmu działania przeciwutleniaczy oraz określenia wpływu wolnych rodników na organizmy roślinne.
Opinie: Wystaw opinię
Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Cena: 0  brutto

Dlaczego kupują u nas inni ? :
1.  Chroń drzewa! używane i elektroniczne książki są dobre
2.  Możliwość zamówienia emailem wieszcz.pl@wieszcz.pl
3.  Możliwość złożenia zamówienia SMSem 537-472-622
4.  Dobra opinia Google zobowiązuje 4.5/5 Sprawdź>>>
5.  Upominek gratis do każdego zamówienia fizycznego
6.  Możliwość zwrotu zamówienia fizycznego do 30 dni
7.  Ubezpieczenie każdego zakupu do 300zł
8.  Najtańsza wysyłka już od 2,99 zł !
9.  Dobrze zabezpieczona przesyłka
10.Masz zbędne książki? Sprawdź>>>
11. Kontakt 24h Sprawdź>>>

Sprawdź nasze opinie 4.5/5 Sprawdź>>>

Produkt aktualnie niedostępny

Formy płatności

Koszty dostawy:
  • Przesyłka email dla e-book 0.00 zł brutto
Zapytaj o produkt

Wszystkie pola są wymagane

Opis produktu

Tytuł
Badanie substancji biologicznie aktywnych w surowcach roślinnych i produktach naturalnych z zastosowaniem łączonych technik chromatograficznych
Autor
Magdalena Ligor
Język
polski
Wydawnictwo
Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika
ISBN
978-83-231-2905-9
Rok wydania
2012 Toruń
Liczba stron
166
Format
pdf
Spis treści
Wykaz najważniejszych skrótów i oznaczeń / 9
Wprowadzenie / 11
1. Ogólna charakterystyka wybranych produktów naturalnych i surowców roślinnych / 15
1.1. Miód / 16
1.2. Herbata i czerwonokrzew / 19
1.3. Jarmuż i szpinak / 23
2. Udział związków biologicznie aktywnych w przeciwdziałaniu wolnym rodnikom / 28
2.1. Reaktywne formy tlenu / 29
2.2. Wpływ wolnych rodników na składniki komórki / 31
2.3. Przeciwdziałanie wolnym rodnikom / 34
3. Karotenoidy / 36
3.1. Wiadomości ogólne / 37
3.2. Występowanie karotenoidów / 39
3.3. Biosynteza karotenoidów / 41
3.4. Rola i funkcje karotenoidów / 47
3.5. Przemiany karotenoidów w organizmie człowieka / 51
4. Polifenole / 55
4.1. Wiadomości ogólne / 55
4.2. Występowanie polifenoli / 56
4.3. Biosynteza polifenoli na przykładzie flawonoidów / 57
4.4. Rola i właściwości flawonoidów / 59
5. Metody analityczne w oznaczaniu i badaniu właściwości karotenoidów i polifenoli / 64
5.1. Metody przygotowania próbki / 64
5.2. Techniki analityczne stosowane w analizie jakościowej i ilościowej / 65
5.2.1. Charakterystyka wybranych detektorów do HPLC / 67
6. Metody oceny właściwości przeciwutleniających / 71
7. Cel pracy / 77
8. Materiały i metody / 78
8.1. Badanie właściwości miodu. Wyznaczanie parametrów fizykochemicznych i oznaczanie składników biologicznie aktywnych / 78
8.2. Analiza jakościowa i liściowa ekstraktów z liści herbaty i czerwonokrzewu / 80
8.3. Sposoby wyznaczania aktywności przeciwutleniającej / 82
8.4. Oznaczanie karotenoidów w ekstraktach roślinnych / 83
8.5. Badanie retencji karotenoidów za pomocą HPLC / 85
8.6. Wyznaczanie aktywności silanolowej i hydrofobowości wypełnień kolumn do HPLC / 86
9. Właściwości fizykochemiczne różnych odmian miodu / 87
10. Badanie składu ekstraktów z liści herbaty i czerwonokrzewu / 99
11. Nowe sposoby wyznaczania aktywności przeciwutleniającej z wykorzystaniem technik chromatograficznych / 103
12. Oznaczanie karotenoidów w ekstraktach roślinnych / 112
13. Wpływ fazy stacjonarnej na retencję karotenoidów / 123
14. Podsumowanie / 143
Literatura / 147
Abstract / 165